Taichi/Qigong Dan Radulescu


In grote delen van China kun je vroeg in de ochtend allerlei mensen taichi zien beoefenen. Het is verbazingwekkend hoe mensen van verschillende leeftijden om 06.00 uur de parken van China vullen met hun dagelijkse oefeningen. Deze oefeningen doen zij voornamelijk voor het onderhouden van hun fysieke en mentale gezondheid. De oefeningen vergen geen grote krachtsinspanning en richten zich op vrijwel alle spieren, pezen, gewrichten en gewrichtsbanden. Over het algemeen zijn de bewegingen langzaam, gracieus en gelijkmatig.  In tegenstelling tot  vele andere gevechtskunsten zijn deze oefeningen vooral gebaseerd op ontspanning en niet op brute kracht. Zoals eerder gezegd bevordert tai-chi niet alleen het fysieke maar ook het mentale aspect van het lichaam. Het is belangrijk om je lichaam in balans te brengen door zowel je lichaam als geest te trainen.

Taichi Lessons
Wat is qi?

Een belangrijk onderwerp binnen taichi is ”qi”.  Qi is een Chinese term dat verwijst naar de levens energie in ons lichaam en het lichaam van alle levende organismes. In deze les mengen wij de tai-chi oefeningen met qi gong en Chinese yoga oefeningen. Deze oefeningen doen wij zo vaak mogelijk buiten op het grasveld naast Danla Dan’s Centrum.
In de training leer je je vitale levensenergie, qi, te ontwikkelen en te sturen. Je verbetert je lichaamshouding, zodat de energie gemakkelijker door je lichaam kan doorstromen. Dit wordt ook toegepast in verschillende bewegingsfrases die je aangeleerd krijgt in de lessen.

Welke soort Taichi doen wij?

Er zijn verschillende soorten tai chi stijlen die zich over de jaren hebben ontwikkeld. Deze stijlen zijn de Chen, Yang, Wu, Sun en de Hao stijlen. De stijl die wij echter hier beoefenen is de Chen stijl. Chen stijl taichi is rond de 17e eeuw ontwikkeld door de Chen familie uit het Chen dorp in China. Dit is de oudste vorm van taichi en is dan ook de oorsprong van de andere vier stijlen.