Danla op WK Shaolin Kung Fu 2018


Met liefst dertig medailles op zak landden vijf leden van de Purmerendse sportschool Danla dinsdagochtend vroeg op Schiphol. De sporters behaalden tijdens de wereldkampioenschappen kungfu in China in totaal acht wereldtitels.

Het was vooral feest bij de familie Radulescu. Vader Dan, tevens de trainer, zag tijdens het WK kungfu zijn oudste zoon Dan Mihai (18) vijf keer goud winnen en mocht tweemaal toekijken hoe zijn jongste zoon Dorin (14) het hoogste treetje van het podium beklom. Die laatste doet, amper vier uur na aankomst op Nederlandse bodem, het woord.

Moe is hij niet, zegt Dorin Radulescu. ,,Ik heb ook wel wat geslapen tijdens de vlucht. Voor mijn gevoel is het nu drie uur ’s middags. Ik denk dat de vermoeidheid later vandaag komt’’, verwacht hij.

Het is nu vooral nog even nagenieten van de prestaties in de Chinese stad Dengfeng. Zijn gouden medailles in de leeftijdsklasse van dertien tot en met zeventien jaar behaalde hij op de onderdelen lange wapens en ketting. Het gaat er bij kungfu niet om dat je je tegenstander letterlijk verslaat. ,,Het is een vorm van kunst. Net als bij turnen laat je zien welke technieken je beheerst. Daar krijg je dan scores voor.’’

Het is niet toevallig dat Dorin Radulescu die vergelijking maakt, want bij het Volendamse St. Mauritius turnt hij op landelijk niveau. ,,Wat ik leuker vind? Dat verschilt. Ja, nu natuurlijk kungfu, maar over twee maanden kan dat weer turnen zijn’’, aldus de vwo-leerling (tweetalig) van het Da Vinci College.

Zijn twee gouden medailles had hij niet verwacht, bekent hij. ,,Ik was wel zelfverzekerd, maar ik ging er ook weer niet zomaar van uit. Als je dan het eerste goud binnen hebt, raak je alleen maar meer gemotiveerd om er nog één te winnen. Je weet dan: het is haalbaar.’’

Het was niet voor het eerst dat de afvaardiging van Danla in China was. ,,In principe is het WK daar elk jaar. Er zijn twee organisaties, die ieder eens in de twee jaar een WK houden. Het is nu eenmaal de bakermat van deze sport.’’

Behalve de broers Radulescu veroverde namens Danla ook de 37-jarige Fred van der Poel een wereldtitel.

Alle vijf Purmerendse medaillewinnaars op de diverse onderdelen:

Dan Mihai Radulesu (18 jaar; 5x goud, 3x zilver, 2x brons), Dorin Radulescu (14 jaar; 2x goud, 4x zilver, 2x brons), Fred van der Poel (37 jaar; 1x goud, 1x zilver, 3x brons), Morgan Frerejan (11 jaar; 3x zilver, 1x brons) en Xiaolong Tsai (9 jaar; 2x zilver, 1x brons).

Danla op WK kung fu