Broers naar WK Kungfu 2017


Broers naar WK Kungfu – Sandra van der Meulen

De Purmerendse broers Dorin(13) en Dan (17) Rădulescu zijn van 5 tot 13 november in China om deel te nemen met de Nederlandse ploeg aan het WK Kungfu. Vanwege hun leeftijd komen ze in dezelfde categorie uit.

Ze gaan beiden voor goud, fanatiek als ze zijn. Toch word dat lastig, aangezien de broers in dezelfde categorie uitkomen op twee onderdelen: vuistvorm en flexibele wapenvorm. Een dedeelde eerste plaats dan, dat zou wel kunnen. ‘Nee, ik win toch liever zelf’, laat Dorin weten. Het geeft weer hoe gedreven en serieus de jongens zijn. Ze hebben een goede band als broers, maar op de mat zijn ze elkaars concurrenten.

Broers naar WK Kungfu

MEDAILLES Voor dorin wordt het zijn tweedeWK in China. Vorig Jaar kwam hij op meer onderdelen uit en keerde met maar liefst acht medailles terug naar Purmerend. Toen zat hij in een andere leeftijdscategorie, 10-12 jaar. Er deden toen 71 landen meeaan het WK. Omdat Dan vorig jaar problemen met zijn visum had, kon hij niet mee. Een enorme teteurstelling vlak voor vertrek. Dit jaar zijn de visa rond voor beide jongens.

Kungfu in een Chinese krijgskunst. De broers zitten in het Nederlandse team met negen andere sporters. Hun vader Dan is assistent- bondscoach en mag de jongens rondom de mat coachen. ‘Het feit dat we geselecteerd zijn en mee mogen naar het WK is natuurlijk al te gek. Per land worden de beste geselecteerd. Je doet enorm veel ervaring op. Voor mijnword het de eerste keer dat ik buiten Europa kom. Heel benieuwd hoe mijn lichaam op zo’n lange vliegreis en jetlag reageert’, aldus Dan jr.

VORMEN De broers komen uit in de categorie 13-17 jaar. Wie hun tegenstanders zijn, weten ze nog niet. Dorin: ‘Op zich maakt dat ook niet uit, want je doet je eigen ding. Gedurende twee minuten laat je je mooiste en beste explosieve vormen zien. Je krijgt daar een cijfer voor van de jury en als iedereen geweest is, weet je gelijk of je bij de top drie bent geëindigd. We weten nu nog niet welke dagen we in actie moeten komen. Dat horen we daar. Bij de flexibele wapenvorm gebruiken we een ketting met een langwerpige kogel eraan.’

De broers kwamen eerder tegen elkaar uit, op het NK. Het was Dan die toen won van Dorin. Dorin: ‘We weten elkaars sterke en zwakke punten. We trainen samen maar ook vaak apart. Het afgelopen half jaar hebben we veel extra getraind, ook in de nieuwe sporthal De Beuk en in de hal in Volendam. In de zomervakantie hebben we in Roemenië veel extra getraind. Die twee minuten, die kun je vergelijken met twee minuten voluit sprinten. Je bent echt kapot daarna.’

Broers naar WK Kungfu

LEVENSSTIJL Beide jongens leven echt voor hun sport. Een leven zonder Kungfu bestaat voor hen niet. Dan jr:’Het is een levensstijl.Elke dag ben ik ermee bezig. Erzijn zoveel mogelijkheden binnen Kungfu enis altijd ruimte voor verbetering. Iedereen kan het beoefenen op zijn of haar eigen niveau. Het is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je geest. Je krijgt er zelfdiscipline van, je leert je te concentreren en te focussen. Veel elementen kun je in andere sporten of dagelijks leven weer toepassen. Naast Kungfu dans ik ook veel. Ikzit op het Nova College in Haarlem waar ik de dansopleiding volg. Mijn dagen bestaan uit mijn dansuren op school, daarna naar de sportschool van onze ouders, Danla, om Kungfu te trainen en daarna slapen. Gemiddeld kom ik wel op 30 uurtrainen inde week.’

De jongens worden onder andere door hun vader Dan getraind in de sportschool Danla, waar daarnaast ook lessen polefitness geven worden, yoga, stijldansen en andere vormen van dans.

TURNEN Ook Dorin zijn leven bestaat met name uit sporten, naast zijn tweetalige opleiding die hij volgt. Naast Kungfu en stijldansen turn hij op hoog niveau. Met gemak haalt hij 25 trauningsuren per week. Vorig jaar was hij nog op tv te zien in het programa ‘Superkids’. Ook Dan heeft zijn eerste tv optreden al achter de rug. Hij deed mee aan het programma ‘Holland’s Got Talent’.

De broers kunnenniet wachten tot ze in het vliegtuig zitten. De laatste trainingen hebben ze inmiddels achter de rug. Nu krijgt het lichaam rust.

Broers naar WK Kungfu